Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Katasztrofális hatása lesz a
  2009-04-03 16:55:53, péntek
 
 


Katasztrofális hatása lesz a Bajnai-csomagnak
2009. április 3. 06:43

Ferge Zsuzsa szegénységkutató szerint katasztrofális hatása lesz Bajnai csomagjának a magyar társadalomra, ráadásul véleménye szerint ez nem oldja meg a válságot sem. A nagycsaládosok rémisztőnek tartják a felvetéseket. Az FN a legszegényebb magyar település lakóit kérdezte arról, mire számítanak. Videó!


Minden eddigi reformcsomagnál súlyosabb megszorítások vannak a Bajnai-csomagban. Az MSZP és az SZDSZ képviselőinek összeállított dokumentum szerint a tervezett intézkedések leginkább a nyugdíjasokat, a közszférában dolgozókat, s a szociálisan nehéz helyzetben lévőket sújtanák.

(A csomagról részleteket itt olvashat!)

Az FN a borsodi Csenyétére látogatott, hogy megtudakolja, az ott élők miből fognak megélni, ha szorítanak egyet a szociális juttatásokon. Az alig több mint ötszáz lelkes falut ugyanis tavaly Magyarország legszegényebb településévé nyilvánították. A zsákfalu évi 130 millió forintból gazdálkodik, amely teljes egészében állami támogatás. Az összeg felét a szociális juttatások teszik ki.

Képgaléria (Fotó: Munkácsy Márton)

Képgaléria (Fotó: Munkácsy Márton)


Éhezni egy hónapig

Kéri Zoltánné, Csenyéte polgármestere nem ért egyet azzal, hogy ők lennének a legszegényebbek, igaz, személyi jövedelemadó gyakorlatilag nem folyik be a falusiaktól, hiszen szinte mindenki a szociális ellátásból él. A családi pótlék, a nyugdíj és a segély jelent bevételi forrást, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy van, aki 24-25 ezer forintból próbál végigéhezni egy hónapot.

Több jut annak, aki legalább a gyerekei után is támogatásban részesül, ezért az április elsején elindított csenyétei közmunkaprogramban elsősorban az egyedülálló, gyermektelen munkaképesek kaptak lehetőséget. Ottjártunkkor a településen több helyütt is dolgoztak közmunkások, akik egybehangzóan állították, dolgoznának többet is, ha lenne mit.



A kishalat megeszik

Csenyéte fő megkeserítője ugyanakkor az uzsora, amely már modernizált, vagyis nem pénzkölcsönön alapul. A település kisboltjának ugyanis hézagos a nyitva tartása, így előfordul, hogy egy kiló kenyér vagy hús súlyos tízezrekért cserél gazdát, a boltot kihagyva, az üzletből. A kereskedőcsaládok még azt sem várják el, hogy az éhes vevő azonnal kifizesse a brutálisan megemelt árat, csak feljegyzik a tartozásrovatba.

Az elhanyagolt településen talán csak az alsó tagozatosoknak nem kopog a szemük az éhségtől, Csenyétén ugyanis nemrég adták át az új iskolát. Az iskolaépület a legrendesebb a faluban, három tanteremmel, ebédlővel, internettel és akadálymentesítve, ahol naponta háromszor kapnak enni a gyerekek.

A pedagógusok szerint van gyerek, akit csak az ennivalóért járatnak iskolába a szülők, talán ez az oka, hogy a szomszédos településen lévő felső tagozatot a csenyétei diákok többsége el sem végzi. ,,Lemorzsolódnak, 13-14 évesen gyereket szülnek, megnősülnek. Végül is mindegy, hogy négy vagy nyolc osztályt végzett munkanélküli lesz belőlük" - mondja elkeseredve az egyik pedagógus.

Képgaléria (Fotó: Munkácsy Márton)

Képgaléria (Fotó: Munkácsy Márton)


A színvonal alatt

Ferge Zsuzsa szociológus, szegénységkutató a várható megszorításokat a következő szavakkal kommentálta lapunknak: rossz és katasztrofális a legszegényebbek számára. Hozzátette: a segélyek szintje már így is a színvonal alatt van. A szakértő úgy véli, a felvetődött csomaggal az a fő baj, hogy ezek a lépések nem jók válságkezelésre, hiszen csökkentik a vásárlóerőt. ,,Nem hiszem, hogy a válságból ki lehet úgy jönni, hogy közben nem gondolunk arra, mi lesz azután" - hangsúlyozta Ferge Zsuzsa.


A szociológus kiemelte, hogy jelenleg a közmunkapénzt is elpazarolják, hiszen régiós projektek kellenének, és eszközök, vezetés, szervezés. A mostani program viszont nem vezet sehova. Ferge Zsuzsa azt is aggasztónak tartja, hogy az utóbbi időben felerősödött a rasszizmus, a provokáció pedig súlyos létbizonytalansággal társul. ,,Ez bárhova vezethet" - fogalmazott a szegénységkutató arra a kérdésünkre, hogy akár az éhséglázadások szintjére is eljuthatunk-e.

Érdemes megemlíteni: a legszegényebbek közvetlen segélyezésére az állam jelenleg is alig költ, a költségvetés kiadásainak egy százalékát sem teszik ki az ilyen célú költések.
A tervezett reformok ugyan a legszegényebbeket is sújtják, de tőlük tulajdonképp már nincs mit elvenni, így azután keményen csattan a reformostor a középen elhelyezkedőkön, akik tehetnek majd egy lépést a szegénység felé.

Képgaléria (Fotó: Munkácsy Márton)

Képgaléria (Fotó: Munkácsy Márton)


A nagycsaládosok szerint rémisztő

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint a családok számára rémisztőek a tervezett adó- és szociális intézkedések. Mint Szabó Endre, a szervezet elnöke elmondta, családnyomorító és gyermekszegénységet növelő intézkedések az egyelőre csak "informálisan" ismerhető tervezetek, mint a családi pótlék szülői adóalapba vonása, a lakáscélú szociálpolitikai támogatás (szocpol) átalakítása, a gyed idejének rövidítése, a gázár- és távhőtámogatás megszüntetése.

Szabó Endre azt valószínűsíti, hogy a fenti intézkedéseket nem szavazza meg a parlament. Kardosné Gyurkó Katalin elnökségi tag egy sajtótájékoztatón hozzátette: ezek az intézkedések nehéz helyzetbe hoznák a gyermeket nevelőket, illetve erősen visszavethetik a gyermekvállalási kedvet, ami a demográfiai helyzet romlásához vezet.

Kitért arra: növekedett azoknak a segítséget kérő családoknak a száma, amelyek a forintgyengülés miatt nehezen tudják törleszteni hiteltartozásukat. Viszont a NOE az idei évre nem kap állami támogatást, így 25 millió forinttól esnek el. ,,Ezzel a lépéssel nehézzé vált a másokon való segítés" - fogalmazott a szervezet elnöke.

http://www.fn.hu/belfold/20090402/katasztrofalis_hatasa_lesz_bajnai/?hirlevelkatt =2009-04-03&action=nyomtat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociálpolitikai, szegénységkutató, gyermekvállalási, legszegényebbek, elhelyezkedőkön, forintgyengülés, válságkezelésre, tartozásrovatba, megszorításokat, családnyomorító, reformcsomagnál, katasztrofalis, tagozatosoknak, visszavethetik, lemorzsolódnak, katasztrofális, intézkedéseket, nyilvánították, éhséglázadások, nagycsaládosok, távhőtámogatás, megszüntetése, pénzkölcsönön, megszorítások, megkeserítője, közmunkapénzt, ottjártunkkor, nyugdíjasokat, polgármestere, legszegényebb, segélyezésére, egybehangzóan, valószínűsíti, összeállított, gyakorlatilag, képviselőinek, magyar társadalomra, nagycsaládosok rémisztőnek, legszegényebb magyar, tervezett intézkedések, közszférában dolgozókat, szociálisan nehéz, csomagról részleteket, borsodi Csenyétére, szociális juttatásokon, alig több, összeg felét, szociális juttatások, szociális ellátásból, családi pótlék, segély jelent, gyerekei után, Ferge Zsuzsa, Munkácsy Márton, Kéri Zoltánné, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Mint Szabó Endre, Szabó Endre, Kardosné Gyurkó Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png kislány  Alázat  Szívem  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  A sors  Idő  Hazára minden embernek szükség...  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Rátalálsz  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png virág  Akarat  Rátalálsz  Kaffka_Margit  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mindig jusson idő nevetni  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kellemes délutánt kívánok  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kerüld el az evangélium örömén...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Sokan azt tartják  Png telefon  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Reggel van  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png férfi  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Mi lenne ha  Nem méltó hozzád  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  képre írva  Popper Péter szavai  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Erdőn  Szép álmokat!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kerüld el az evangélium örömén...  Reménység és erő Krisztustól e...  Sokan azt tartják  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Éretlen vers 
Bejegyzés Címkék
magyar társadalomra, nagycsaládosok rémisztőnek, legszegényebb magyar, tervezett intézkedések, közszférában dolgozókat, szociálisan nehéz, csomagról részleteket, borsodi Csenyétére, szociális juttatásokon, alig több, összeg felét, szociális juttatások, szociális ellátásból, családi pótlék, segély jelent, gyerekei után, április elsején, településen több, kishalat megeszik, település kisboltjának, nyitva tartása, kiló kenyér, boltot kihagyva, éhes vevő, brutálisan megemelt, elhanyagolt településen, alsó tagozatosoknak, pedagógusok szerint, ennivalóért járatnak, szomszédos településen, csenyétei diákok, egyik pedagógus, színvonal alatt, várható megszorításokat, következő szavakkal, legszegényebbek számára, segélyek szintje, felvetődött csomaggal, szociológus kiemelte, mostani program, utóbbi időben, provokáció pedig, szegénységkutató arra, éhséglázadások szintjére, legszegényebbek közvetlen, állam jelenleg, költségvetés kiadásainak, ilyen célú, tervezett reformok, középen elhelyezkedőkön, szegénység felé, nagycsaládosok szerint, családok számára, tervezett adó-, szervezet elnöke, egyelőre csak, lakáscélú szociálpolitikai, gyed idejének, fenti intézkedéseket, sajtótájékoztatón hozzátette, intézkedések nehéz, gyermeket nevelőket, gyermekvállalási kedvet, demográfiai helyzet, segítséget kérő, forintgyengülés miatt, idei évre, lépéssel nehézzé, másokon való, szociálpolitikai, szegénységkutató, gyermekvállalási, legszegényebbek, elhelyezkedőkön, forintgyengülés, válságkezelésre, tartozásrovatba, megszorításokat, családnyomorító, reformcsomagnál, katasztrofalis, tagozatosoknak, visszavethetik, lemorzsolódnak, katasztrofális, intézkedéseket, nyilvánították, éhséglázadások, nagycsaládosok, távhőtámogatás, megszüntetése, pénzkölcsönön, megszorítások, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.